Egzama ve Uygulanacak Bakım Yöntemleri
Egzama toplumda en sık görülen hastalıklardan biridir ve derinin mikropsuz iltihabı (inflamasyon) ile seyreden bir deri hastalığıdır. Nedenleri ve tedavisi konusunda tıp dünyasında bir görüş birliği olduğu söylenemez ancak egzama pek çok farklı nedene karşı derinin verdiği bir tepki olarak düşünülebilir. Bunlar elle tutulabilir nedenler olabileceği gibi psikolojik nedenler de olabilir. Deterjanlar, sabunlar, giysiler, parfüm, makyaj malzemeleri ve metaller gibi günlük hayatta sıkça kullandığımız birçok madde cilde temas ederek kontakt dermatite neden olabilir. Bu maddeler bazen direkt olarak kendileri dermatite yani cilt iltihabına, bazen de allerjiye neden olarak iltihaba yol açar. Egzamayı tetikleyen nedenlerden biri de hava koşullarıdır. Havanın soğuk ve nem oranının düşük olması egzamayı alevlendirebilir. Atopik, alerjenlere yani allerji uyandırabilen maddelere karşı duyarlı demektir. Atopik egzama da allerijye yatkın kişilerde görülür. Atopik egzama türler arasında en sık görülenidir.
Atopik egzamada cilt kurudur, kaşıntılıdır, kızarık ve çatlamış görünmeye başlar. Bazılarında atopik egzama ciltte ufak adacıklar şeklinde olurken, diğerlerinde yaygın olarak kendini gösterebilir. Bu görüntü vücudun her yerinde olabilir ama en sık görülen atopik egzama bölgeler; dirseklerin iç tarafı, diz arkaları ve göz kapaklarıdır. Özellikle çocuklarda yüzde ve kafa derisinde olabilir. Bu döküntüler zaman içinde farklılıklar gösterir. Aralıklı olarak alevlenmeler görülebilir. Atopik egzama aile içinde birden fazla bireyde görülebilir ve bu ailelerde saman nezlesi ve astım da daha sık görülür. Atopik egzamanın tedavisinin en önemli kısımlarından biri etkenlerden uzak kalmaya çalışmaktır. Bu nedenle, atopik egzamanız varsa, bir günlük tutmanızda ve hayatınıza giren yeni maddeleri not etmenizde fayda var. Yeni kullanmaya başladığınız sabunları, deterjanları ve yiyecekleri not edip egzamayı azdırıp azdırmadığını belirlemeniz hayatınızı kolaylaştıracaktır. Stres de egzamanın tetikleyicilerindendir. Bunun dışında atopik egzamada rahatlatıcı tedbirleri almak gerekir.
Atopik egzamada nemlendirici tedavi çok önemlidir. Ciltteki kaşıntının en sık nedeni cildin kurumasıdır. Bu nedenle sağlıklı ciltte ve özellikle egzamada cildin nemli tutulması gereklidir. Farklı nemlendiriciler farklı oranlarda yağ içerirler. Yağ içeriği yüksek olan kremleri daha kuru ciltlerde kullanmak doğrudur. Parfüm içermeyen kremler alerjik ciltler için daha doğru seçeneklerdir. Satın almadan önce sizin için en doğru kremi seçmek önemlidir. Bu bazen denemeleri gerektirebilir. Bu nedenle bir krem satın almadan önce eczacınızdan deneme formlarını talep edebilir ve kendiniz için en doğru ve en iyi olan kremi seçebilirsiniz. En pahalı krem en iyi krem demek değildir. Bunu aklınızdan çıkarmayın. Gün içinde en az iki kere nemlendirici sürmek ve ortaya çıkan lezyonları yumuşatmak gereklidir. Sabah ve gece yatmadan önce nemlendirici kullanmalısınız. Gece yatmadan önce bu kremleri sürmek gece uykusunun da daha kaliteli olmasını sağlayacaktır. Kaşıntının nemlendiricilerle önlenmesi lezyonların daha da kötüye gitmemesi açısından da önem taşır. Egzama alanlarının kaşınması cildin bütünlüğünün daha da bozulmasına yol açabilir. Bu çatlaklardan mikropların bulaşması bölgenin enfekte olmasına ve şikayetlerin artmasına neden olabilir. Bu nedenle egzama etrafında kızarıklığın genişlemesi, ağrının ve ısının artması, akıntının olması ve kokulu hale gelmesi mikrobik bir iltihabın belirtisi olabilir. Bu durumların gelişmesi halinde mutlaka doktorunuz ile görüşmelisiniz.
Yukarıda bahsettiklerim evde alabileceğiniz tedbirlerdir. Eğer bu tedbirlere rağmen rahatlama olmazsa ve lezyonlarınızda bir değişiklik fark ettiyseniz mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.