Koenzim Q10'u Duydunuz Mu?
Koenzim Q10 (CoQ10) hücre içinde enerji üretiminden ve hücrelerin işlevini sorunsuz bir şekilde yerine getirmesinden sorumlu bir bileşiktir.
Enerji üretiminin yanı sıra CoQ10, sağlıklı hücreleri yok eden ve yaşlanmayı hızlandırarak dejeneratif hastalıklara neden olan serbest radikallere karşı sizi koruyan güçlü bir antioksidandır. Ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendiren ve vücudunuzu gençleştiren belirli genleri vücudunuzda harekete geçirir.
Vücudunuz doğal olarak CoQ10 üretir. Bununla birlikte, seviyenizin düşmesine neden olabilecek bazı faktörler vardır. Örneğin yaş, CoQ10 tükenmesine neden olabilecek bir faktördür, 30’lu yaşlar ve sonrasında insanlar düşük seviyelere sahip olma eğilimindedirler. Statin grubu (kolesterol düşürücü) ilaç kullanıyorsanız bu da düşük CoQ10 seviyesine sahip olmanızın nedenlerinden biri olabilir.
Düşük enerji seviyeleri, iç organlarımızın kademeli olarak düşmesinden ve bağışıklık sistemimizin zayıflamasından sorumludur. Koenzim Q10 seviyeleri düşerse, daha az enerji üretilir ve bu serbest radikaller hasar yaratmak için özgürleşmesine neden olabilir. Bu, yaşlanma sürecine önemli ölçüde katkıda bulunur.
Et, balık, fındık ve bazı yağlar CoQ10'nin en zengin besin kaynaklarıdır , ancak çoğu süt ürünleri, sebze, meyve ve tahıllarda çok daha düşük seviyeler bulunabilir. CoQ10'nin ortalama diyet alımı yalnızca 3-6 mg’dır ama yaklaşık yarısı indirgenmiş formdadır.
Hangi Besinler CoQ10 İçerir?
Hayvansal kaynaklı ürünler; Ülkemizde yaygın olmamakla beraber, CoQ10 en iyi kaynakları arasında ren geyiği eti gösterilebilir. Karaciğer, kalp, dana eti, ringa balığı, uskumru ve ton balığı da iyi kaynaklar arasındadır. Tereyağ, yumurta sarısı, süt ürünleri ve bazı peynirlerde CoQ10 içerirler.
Sebze ve meyveler; Sadece hayvansal kaynaklı besinler değil, bazı sebze ve meyveler de düşük düzeyde ve bitkisel formda da olsa CoQ10 içerirler. Soya fasulyesi, maydanoz, brokoli, ıspanak tatlı patates, avokado, elma, kuru üzüm, siyah üzüm bitkisel kaynaklar arasındadır.
Yağlar; Sızma zeytinyağı, yer fıstığı yağı, kolza yağı, soya fasulyesi yağı, susam yağı ve ayrıca fıstık, fındık ve ceviz gibi yağlı tohumlar da koenzim Q10 içerirler.
Tahıllar; Mısır özü, pirinç kepeği, buğday tohumu ve karabuğday gibi tam tahıllarda CoQ10 içerirler.
Ne Kadar CoQ10 Almalıyız?
Çeşitli kaynaklar kişisel özelliklere, yaşa, kullanılan ilaçlara ve hastalık durumlarına göre değişen önerilerde bulunuyor, alzheimer, kalp hastalıkları, diyabet, fibromiyalji gibi birçok hastalıkta önerilen doz artabiliyor. Ama herhangi özel bir durumunuz yoksa günlük ihtiyaç için genel olarak koenzim Q10 içeren zengin multivitamin & mineral kombinasyonlarını içeren preparatlar kullanabilirsiniz.
Yukarıda da bahsettiğim gibi koenzim Q10 birçok farklı besinde bulunabiliyor. Ama önerilen dozları almak her zaman diyetle yeterli olamayabiliyor. Bu durumda hekiminize danışarak kontrollü bir şekilde takviye kullanabilirsiniz.