Gece Atıştırmaları ve Reflü
“Akşam saatlerinden itibaren inanılmaz acıkıyorum kendimi tanıyamıyorum’’, ‘’Gece yediklerim yüzünden sabah hep pişmanlıkla uyanıyorum” , “Sanki iki farklı insan gibiyim gün içinde hiç acıkmıyorum her şey akşam başlıyor”… Bu cümleler size tanıdık geliyorsa ve gece yemelerinden muzdaripseniz, üzülmeyin yalnız değilsiniz. Özellikle akşam yemeğinden sonraki saatlerde içinizde uyanan iştah canavarının birkaç sebebi olabilir. Sebebini öğrenmek çözüme ulaşmanın ilk ve en önemli adımıdır, haydi hep beraber bakalım…
- Alışkanlıklarınız bu yönde değişmiş olabilir ve sadece alışkanlıklar sebebiyle o gün geç saatte bir şeyler yeme isteği duyuyor olabilirsiniz.
- Günün diğer saatlerinde yeterli ve dengeli beslenmeyerek, ihtiyacınız olan enerji ve besin ögelerini almıyor olabilirsiniz. Bu durumda, özellikle bütün gün yetersiz beslenenlerde, akşam yeme atağı görülebiliyor.
- Duygularınıza yenik düşüyor ve aslında aç değilken bile kendinizi bir şeyler yerken buluyor olabilirsiniz.
- İnsülin metabolizmasına bağlı herhangi bir sağlık sorunundan dolayı sık acıkıyor ve tatlıya istek duyuyor olabilirsiniz. Yemeklerden 1-2 saat sonra aniden acıkma, gece tatlı isteği ve özellikle karın bel bölgesine yoğunlaşmış kilo probleminiz varsa bir endokrinoloji ve metabolizma uzmanına görünmenizi tavsiye ederim.
Yukarıdaki sebeplerin bir veya bir kaçı yüzünden gece atıştırmaları hayatınızın bir parçası olmuş olabilir.
Bununla baş edebilmek için;
- Sabahları güne protein içeren bir kahvaltıyla başlayın. Yumurta, peynir, süt veya yoğurt iyi seçimlerdir.
- Düzenli öğün yapmaya özen gösterin. Gün içerisinde almanız gereken besinleri 3 ana ve 1-2 ara öğün şeklinde planlayabilirsiniz.
- Sizi yoldan çıkardığını düşündüğünüz besinleri etrafınızda bulundurmamaya özen gösterin.
- Basit şeker ve basit şeker içeren besinler hızlıca acıkmanıza neden olabileceği için uzak durmaya özen gösterin.
- Her gün süt grubu, et grubu, tahıl grubu, sebze ve meyve grubu, yağ grubu besinleri yeterli miktarda aldığınızdan emin olun. Eksik beslenmek, daha sonra açlığınızı kontrol edememenize neden olabilir.
REFLÜNÜZ VARSA;
Reflünüz varsa gece geç saatte yenen yemekler, şikayetlerinizin artmasına neden olabilir.Yapacağınız birkaç küçük yaşam tarzı değişikliği ile şikayetlerinizi azaltabilirsiniz.
- Yemekleri az az ve sık sık olacak şekilde tüketin. Yavaş ve iyi çiğneyin. Yiyecek ve içeceklerinizin çok sıcak veya çok soğuk olmamasına dikkat edin.
- Sıvıları, öğün aralarında alın.
- Yürüyüş yaparak mide ve bağırsak hareketlerini düzenleyin
- Ccedil;ok dar ve belinizi sıkan kıyafetler giymeyin ve stresten uzak durmaya çalışın.
- Yemek yedikten sonraki üç saatte asit üretimi en üst düzeydedir. Bu süre diliminde yatmayın, dik durarak yer çekimiyle birlikte midenizdekilerin olması gerektiği yerde, yani aşağıda durmasına yardımcı olun.
- Kilo probleminiz varsa bir beslenme ve diyet uzmanıyla beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeye yönelik kilo verme programı yapın.
- Aşırı yağlı, kızarmış, kavurulmuş, baharatlı ve acı besinlerden uzak durun. Ayrıca kereviz, lahana, karnabahar, mandalina, greyfurt, limon, portakal, kayısı ve kuru baklagiller hassasiyeti artırabilir. Bu konuda kendinizi gözlemleyin. Kahve, çay, asitli içecekler ve çikolata tüketiminde dikkatli olun.
- Uyurken başınızı yüksek tutmanız asit reflüsünün etkilerini azaltabilir. Başınızın yüksek konumda olması, mide asidinin göğsünüze çıkmasını engellemeye yardımcı olur.