Şekerin Gizli İsimleri
Şeker birçok besinin yapısında doğal olarak bulunur veya sonradan eklenir. Doğal olarak oluşan şekerler, meyve (fruktoz) ve süt (laktoz) gibi gıdalarda doğal olarak bulunur. Eklenmiş şekerler ise üretim sırasında yiyeceklere sonradan konan şekerlerdir. Enerji değeri olmasına rağmen, şekerin besleyici bir özelliği yoktur. Besinlere eklenen şeker; lezzet, kıvam, renk ve raf ömrünü artırmak amacıyla eklenir.
Aldığınız ürünlerin besin etiketinde, o ürünün içerdiği şeker çok farklı isimlerle yer alabilir. Genel olarak –oz ekiyle biten maddeler şekerdir. Ancak şeker anlamına gelen daha farklı isimler de bulunmaktadır.
Şeker anlamına gelen farklı isimlere bazı örnekler:
- Sukroz
- Glikoz
- Fruktoz
- Maltoz
- Dekstroz
- Hidrolize edilmiş nişasta
- Yüksek fruktozlu mısır şurubu
- Şurup
- Melas
- Şeker kamışı
- Ham şeker
- Pekmez
- Bal
- Meyve suyu konsantresi
Peki, şekerin bu kadar farklı ismi varsa, o ürünün şeker miktarının fazla olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? Şeker, tükettiğiniz besine hangi isimle girerse girsin, besin etiketindeki şeker miktarına bakarak o ürünün şekerli mi yoksa az şekerli/şekersiz mi olduğunu anlayabilirsiniz.
Besin etiketlerinde şekerle ilgili tanımlar
- Düşük/Az
- 100 gram katı gıdadaki şeker miktarının 5 gramdan fazla olmaması veya
- 100 mL sıvı gıdadaki şeker miktarının 2.5 gramdan fazla olmaması
Amerikan Kalp Derneği, aşırı şeker tüketiminin kalp hastalıkları başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa zemin oluşturabildiğini ve bu nedenle sağlıklı kişilerde günlük şeker tüketiminin kadınlarda 24 gramı (4 tatlı kaşığı), erkeklerde ise 36 gramı (6 tatlı kaşığı) geçmemesini önermektedir.