Vücut dışarıdan aldığı zararlı maddeler karşısında yediğiniz yanlış besinler hani ‘çöp besinler’ deriz ya yanlış ve vücut için zararlı besinler, işlenmiş gıdalar, alerjen içeren gıdalarla birlikte zehirleniyor. Ya da
hepsini bir tarafa bırakın evinizde oturduğunuzda temizlik yapmazsanız her tarafı toz kaplar. İşte yemeklerden aldığınız yada dışarıdan aldığınız soluduğunuz havada bile bir sürü toz var. Vücuda her gün farklı farklı zararlı maddeler giriyor Eğer vücut bu zararlı maddeleri atma kapasitesini çok iyi yapamazsa o zaman da uzun vadede dokulara zarar vermeye ve dokulara savaş açmaya başlıyor kendi hücrelerimiz. Buna da biz ‘iltihaplanma’ yani inflamasyon diyoruz.
Aslında bütün hastalıkların özünde iltihaplanma var. Tansiyonunuz varsa iltihaplanmanız var demektir. Şeker hastalığınız varsa iltihaplanmanız var demektir. Alzheimer, migren bile iltihaplanmadan geçiyor ya da bir kalp krizi geçirmeniz, obeziteniz, göbek etrafınızdaki şişmeniz yani genişlemeniz karın şişkinliğiniz, kilo almanız bile aslında zeminde bir iltihaplanmanın olduğunu bize gösteriyor. Şimdi demek ki aslında bizim sağlıklı beslenme dediğimizde iltihaplanmaya karşı bir beslenme düzeni oluşturmamız gerekiyor.
VÜCUDUNUZDA İLTİHAPLANMA OLDUĞUNU NASIL ANLAYABİLİRSİNİZ?
Size özellikle acaba benim vücudumda iltihaplanma var mı sorusunu kendinize sorabileceğiniz ipuçları vermek istiyorum. Bunun için 14 tane sorumuz var. O 14 tane soruyu kendinize sorun. Eğer bu sorulardan 5 tanesinden fazlasına ‘evet’ yanıtı veriyorsanız sizin vücudunuza iltihaplanma var demektir.
Sinir sistemini çok tutar iltihaplanma.
Sinir sistemi ile ilgili;
- Unutkanlık probleminiz var mı?
- Konsantre olmakta odaklanmakta sorun çekiyor musunuz?
- Sebepsiz açıklayamadığınız bir şekilde depresyon yada anksiyete yakınmalarınız var mı?
İkinci en sık iltihaplanma olan yer
Sindirim Sitemi
En sık burada görüyoruz. Genelde çoğu hastaya iltihaplanma için sorulan ilk soru sindirim sitemi soruları oluyor.
- Yemeklerden sonra hazımsızlık, geğirme, gaz, şişkinlik gibi şikayetler yaşıyor musunuz?
- Kabızlık, ishal ataklardan sık sık şikayet ediyor musunuz?
Detoks Sistemi
Ne demek detoks sistemi? Karaciğer, böbrek ve lenf bezi yani vücuttaki toksinleri atan bölgeler bunlar. Nasıl sorgulayacağız?
- Karın çevreniz kalça çevrenizden geniş mi?
Eğer sizin karın çevreniz bir metreyi alın karın çevrenizi ölçün sonra kalça çevrenizi ölçün. Eğer sizin karın çevreniz kalça çevresinden daha genişse siz muhtemelen toksinlerle içiçe yaşıyorsun ve detoks sistemimiz bunu atamıyor demektir.
- Kilonuz gün içinde değişiyor mu?
İkinci soruya ben sabah kalkıyorum 60 kiloyum akşama kadar akşam ölçtüğümde bakıyorum 63 kilo olmuşum yani gün içinde sabah akşam arasında kilo farkınız oluyorsa bu gene ödemenizin olduğu toksin sisteminizin iyi çalışmadığını gösterir.
- Pankreas ve Karaciğer Sistemi
- İnsülin direnciniz var mı?
- Sık sık açlık atakları yaşıyor musunuz?
- Sık sık yeme ihtiyacı duyuyor musunuz?
- Aç olmasanız bile karbonhidrat ve şeker tüketme ihtiyacı duyuyor musunuz?
- Sık sık tatlı yeme ihtiyacı duyuyor musunuz?
Bir diğer bölge ön planda şeker dengesini sağlayan pankreas ve karaciğer bölgesi. İnsülin direnciniz olabilir. İnsülin direnci neden olur? Çok fazla karbonhidrat tüketiyorsanız vücudun bunu enerjiye çevirmek için kullandığı insülin maddesi artık bir süre sonra yorulur ve duyarsızlaşır. O da sizde insülin direncine yol açar sık sık açlık atakları sık sık tatlı yeme ihtiyacı aç olmasanız bile bir şekilde karbonhidrat şeker içeren besinleri tüketme ihtiyacınız olabilir.
İltihabi reaksiyonun olduğu bir diğer şey;
Endokrin Sistem
Endokrin sistem yani hormonlarımızı kontrol eden sistem. Hormonlarınızı kontrol eden sistemde problem varsa da yaşayacağımız sorunlar
- Canınız çok tuzlu atıştırmalık çekiyor mu?
Çok tuzlu atıştırmalık canınızın çekmesi. Tatlı yerine tuzlu atıştırmalıkları çok İsterseniz. Bu da hormon sistemimizin aslında toksin yüklü olduğunu bize düşündürür.
- Cinsel isteğinizde azalma mevcut mu?
Cinsel isteğinizde çok ciddi azalma vardır. Kendimizi mümkün olduğunca hormonal dengesizlikler vücudunuz hep ödem içindedir bir türlü ödeminizi atamazsınız. İşte bu da yine hormonal sistemin toksinlerle yüklü olduğunu zararlı maddelerle yüklü olduğunu iltihaplanmanın başladığını gösteren problem.
Kas ve İskelet Sistemi
- Tüm vücudunuzda ağrı hissediyor musunuz?
Kas ve iskelet sisteminiz tutulmuş olabilir. Bütün vücudunun ağrıyabilir. Siz bunu fibromiyalji olarak kendinizde yaşıyor olabilirsiniz yada bağışıklık sisteminiz tutulmuşsa zaten artık yavaş yavaş hastalıklara doğru gidiyorsunuz demektir.
Dünyada da şu anda kronik hastalıklar inanmaz artmış durumda. Yüzde 40 toplumda Kronik bir hastalık var tansiyon gibi şeker gibi kolesterol yüksekliği gibi Alzheimer gibi multipl skleroz gibi farklı farklı hastalıklarımız var. İşte bunların en büyük zemindeki sebebi inflamasyon. Bizi mutlaka inflamasyona karşı bir önlem almamız gerekiyor. Bunun da başında doğru beslenme geliyor.