Güçlü Saçlar için Sağlıklı Beslenin

Güçlü Saçlar için Sağlıklı Beslenin

Çoğu zaman saçlarımızı kendimizle ilgili ilk mesaj, kimliğimizi karşımızdakine açıklamanın ilk yolu, yani güçlü bir “kimlik belirteci” olarak kullanırız. Bu nedenle saç dökülmesi yaygın olarak görülen bir durum olmasına rağmen büyük bir stres kaynağına dönüşebilir. Ellili yaşlardaki erkelerin %50’si bu durumdan etkilenirken, 60-69 yaşlarındaki kadınların ise %30-40’ında saç dökülmesi görülür. Saçların güçsüzleşmesine ve dökülmesine neden olan birçok etken vardır ve beslenme de bu etkenler arasında yer alır. Hazırsanız sağlıklı saçlara kavuşmanıza destek olacak beslenme önerilerimize başlıyoruz:

Güçlü saçlar enerji ister: Saçların büyümesi için enerjiye ihtiyaçları vardır ve bu enerji ağırlıklı olarak diyetimizdeki karbonhidratlardan sağlanır. Bu nedenle düşük kalorili diyetlerde (özellikle günlük kalori alımı 1000 kcal’nin altına düştüğü durumlarda) saçların incelmesi, kolay kırılması ve yoğunluğunun azalması sık görülen durumlardır.

Yeterli miktarda protein tüketmeye çalışın: Kılın kimyasal yapısının %80’nini keratin adlı protein oluşturur. Dolayısıyla, yeterince protein tüketmiyorsanız bu durum saçlarınızı olumsuz etkiler.

B vitaminlerini unutmayın: Biotin ve niasin gibi B vitaminlerinin kıl gelişimini olumlu etkilediği bilinmektedir. Ayrıca B5 vitamininin (pantotenik asit) saçları güçlendirdiğini gösteren kanıtlar bulunmaktadır.

C vitamini saçlara da iyi geliyor: C vitaminlerinin kollajen sentezi ve keratin liflerinin çapraz bağlanmasındaki rolü nedeniyle sağlıklı saçlar için önemli olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Dengeli beslenerek veya gerekiyorsa vitamin desteği kullanarak saçlarınızın sağlığına destek olabilirsiniz.

Saçın yapı taşları aminoasitler: Saçımız büyük oranda sülfür içeren bir aminoasit olan sistinden oluşur. Sistinin saç gelişiminde yararlı olabileceği fikri, ilk olarak sistinden zengin beslenen koyunların tüylerinin daha yoğun olduğunun gözlenmesiyle doğmuştur. Sistin, B kompleks vitaminleriyle birlikte verildiğinde saç kalitesinde ve saçın dayanıklılığında artış görülmüştür.

Demir eksikliğine karşı önlem alın: Demir eksikliği olan herkeste saç dökülmesi görülmez, ancak genetik olarak yatkın kişilerde demir depolarının boşalmasının, saçların dökülmesine neden olduğu kabul edilmektedir. Dolayısıyla saç dökülmelerinde, demir depolarının istenilen düzeylere getirilmesi önerilir.

Sarı darı (millet) ekstresi: Sarı darı, içinde silisik asit, aminoasitler, vitamin ve mineraller bulunan doğal bir üründür. İçerisinde sarı darı ekstresi, sistin ve kalsiyum pantotenat (pro-vitamin B5) bulunan bir destek ürünüyle yapılan çalışmada kadın hastaların saçlarının güçlendiği gözlenmiştir.