Gizli Tuz Kaynakları

Gizli Tuz Kaynakları

Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyon, kalp ve böbrek hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açıyor. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü günde en fazla 5 gram, yani 1 silme tatlı kaşığı tuz tüketilmesini öneriyor. Turşu, tuzlu krakerler gibi besinlerin fazla tuz içerdiğine şüphe yok. Ancak bazı besinler çok da tuzlu gelmediği halde aslında fazla miktarda tuz içerebiliyor. Özellikle bazı paketli, işlenmiş gıdalar ve fastfood yiyecekler tuz konusunda kafa karıştırıcı olabiliyor. Örneğin hazır salata sosları, ketçap vb. ürünler bize tatlı geldiği halde içerisinde fazla miktarda tuz barındırabilirler. Ekmeğin çok da tuzlu olmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Türkiye’de günlük olarak tüketilen tuzun yaklaşık 1/3’ü ekmekten gelmektedir.

Bir karşılaştırma yapabilmek için farklı gıdaların ne kadar tuz içerdiğini gösteren aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.

Bazı besinlerin 100 gramındaki tuz miktarı
  • Tuzlu siyah zeytin: 3.5 gram
  • Tuzlu çubuk kraker: 3.5 gram
  • Beyaz peynir: 3.5 gram
  • Jambon: 3.3 gram
  • Ketçap: 2.6 gram
  • Ekmek: 1.2-1.5 gram
  • Süt: 0.1 gram
Tuz tüketiminizi sağlıklı sınırlar içerisinde tutmak istiyorsanız, aldığınız ürün size tatlı gelse bile, besin etiketlerini okumaya özen gösterin. Tuz tüketiminizi azaltmak için aldığınız ürünlerin besin etiketinde yer alan günlük değerin %5’in altında olmasına dikkat edin. Ayrıca, az tuz içeren ürünlerin etiketlerinde aşağıdaki ifadeler yer alır.


Besin etiketlerinde tuz/sodyumla ilgili tanımlar
  • Düşük/Az 100 gram katı veya 100 mL sıvı gıdada, 0.12 gramdan fazla sodyum veya 0.31 gramdan fazla tuz bulunmaması
  • Çok Düşük/Çok Az 100 gram katı veya 100 mL sıvı gıdada, 0.04 gramdan fazla sodyum veya 0.1 gramdan fazla tuz bulunmaması
  • Sodyumsuz/Tuzsuz 100 gram katı veya 100 mL sıvı gıdada, 0.005 gramdan fazla sodyum veya 0.013 gramdan fazla tuz bulunmaması