Gıda Güvenliğini Tehlikeye Atan 10 Yaygın Hata

Gıda Güvenliğini Tehlikeye Atan 10 Yaygın Hata

Gıdaların güvenli bir şekilde kullanılması, bitmiş sütleri atmaktan veya meyve ve sebzelerinizi yıkamaktan daha fazlasıdır. Bu eylemler önemli olsa da, tehlikeli sonuçlara yol açabilecek yaygın gıda güvenliği hataları vardır. Dünya Sağlık Örgütü 2010 yılında çeşitli virüs ve bakterilerin yol açtığı gıda kaynaklı hastalıklar nedeniyle 420.000 kişinin hayatını kaybettiğini bildirmektedir. Sıkça karşılaşılan gıda güvenliği ihmallerinden bazıları şunlar:

1. Son kullanma tarihi geçmiş gıdaların tadına bakmak

Bir yiyeceğin bozulmuş olup olmadığını anlamak için asla tadına bakmayın. Gıda zehirlenmesine neden olan tüm bakteriler gıdanın tadından, görüntüsünden hatta kokusundan anlaşılmaz. Ve bozulmuş, zehirli bir gıdadan çok az bir miktar tüketmek dahi zehirlenmeye ve ciddi hastalıklara neden olabilir. Bu yüzden son kullanım tarihi geçmiş tüm gıdaları derhal çöpe atın.

2. Çiğ etleri diğer gıdalarla aynı tahtada kesmek

Çiğ et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerini her zaman diğer besinlerden farklı kesme tahtalarında kesin. Bunları ayrı tutmak için her zaman ayrı kaplar ve bıçaklar kullanın. Çiğ etleri pişmiş gıdalarla yan yana getirmeyin çünkü çiğ etlerden gelen gıda kaynaklı patojenler diğer yiyeceklere kolayca yayılabilir ve gıda zehirlenmesine neden olabilir.

3. Donmuş yiyecekleri oda sıcaklığında çözdürmek

Asla yiyecekleri oda sıcaklığında çözdürmeyin. Gıdalar, 4 ° C ila 60 ° C arasında olduğunda, zararlı gıda kaynaklı patojenler hızla çoğalır. Bunun yerine, yiyecekleri buzdolabında, soğuk suda veya mikrodalgada çözdürün.

4. Et veya kümes hayvanlarını yıkamak

Çiğ et veya kümes hayvanlarını asla yıkamayın çünkü su, bakterileri lavaboya, tezgâha ve diğer mutfak yüzeylerine kolayca yayabilir. Sadece çiğ meyve ve sebzeleri yıkayın.

5. Yiyecekleri buzdolabının dışında uzun süre tutmak

Yiyecekleri buzdolabından çıkardıktan sonra iki saatten fazla veya sıcaklık 32 ° C'nin üzerindeyse bir saatten fazla dışarıda bırakmayın. Aksi halde hastalığa neden olan bakteriler 4 ° C ila 60 ° C arasında hızla çoğalabilir. Yiyecekleri daima zamanında buzdolabına koyun. Piknik vb. nedenlerle yiyecekle yolculuğa çıkmanız durumunda bozulabilecek yiyecekleri buz veya buz aküleri ile iyi yalıtılmış bir biçimde paketleyin.

6. Çiğ yumurta ve un içeren yiyecekler yemek

Asla çiğ yumurta yemeyin çünkü Salmonella veya diğer zararlı bakterileri içerebilirler. Bunun yerine, yumurtaları iyice pişirin ve çiğ veya az pişmiş yumurta içeren yiyeceklerden kaçının. Pişmemiş un E. coli adlı bir bakteri türü içerebileceği ve insanların hastalanmasına neden olabileceği için yumurtasız çiğ hamur bile tüketilmemeli.

7. Eti oda sıcaklığında marine etmek ve çiğ eti marine etmek için kullandığınız terbiye karışımını pişmiş yiyeceklerde kullanmak

Asla et, kümes hayvanları veya deniz ürünlerini oda sıcaklığında marine etmeyin ve aynı terbiye karışımını çiğ et ve pişmiş başka yiyecekler için kullanmayın. Çünkü zararlı bakteriler 4 ° C ila 60 ° C arasında hızla çoğalabilir. Ayrıca, çiğ ve pişmiş etler üzerinde aynı terbiye karışımını kullanırsanız, çiğ gıdalardan gelen zararlı bakteriler pişirilen yiyeceğe yayılabilir. Her zaman çiğ et, deniz mahsulleri ve kümes hayvanlarını buzdolabında marine edin ve sadece kullanmadan önce kaynatırsanız terbiye karışımını yeniden kullanın.

8. Et, kümes hayvanları, deniz ürünleri veya yumurtaların yeterince pişirilmemesi

Pişirilmiş yiyecekler, ancak zararlı bakterileri öldürmek için yeterince yüksek bir iç sıcaklığa ısıtıldıktan sonra güvenlidir. Bunu anlamanın tek yolu bir gıda termometresi kullanmaktır. Çünkü yemeğin yeterince pişip pişmediğini anlamak için görünümüne, kokusuna ya da tadına bakmak yetmez.

9. Elleri yıkamamak

Hastalığa neden olan bakteriler birçok ortamda hayatta kalabilir. Yiyeceklere dokunmadan önce ve dokunduktan sonra eller en az 20 saniye sabun ve ılık su ile yıkanmalıdır.

10. Süngerleri ve bulaşık bezlerini değiştirmemek

Süngerler ve bulaşık bezleri mutfaktaki en kirli eşyalardan bazılarıdır. Bunlar zararlı gıda kaynaklı patojenleri tutabilir ve ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Bu nedenle süngerlerinizi gün aşırı dezenfekte edin ve mikroplardan korunmak için iki haftada bir değiştirin.