Yulaf ve Faydaları
Son zamanların en popüler besinlerden biri de yulaf… Kahvaltıda süt veya yoğurdun içinde hatta tatlılarda bile kullanılıyor. Çok eski beslenme alışkanlıklarımız arasında olmasa da ben tüketilmesini önemsiyorum ve son yıllarda daha çok kullanılmaya başlandığını ve sevildiğini düşünüyorum.
En değerli tahıllardan biri
Yulaf, diğer tahıllara göre daha yüksek oranda çözünür posa içerir. Ayrıca demir, manganez, çinko ve E vitamini, tiamin, niasin, riboflavin, folat ve diğer B grubu vitaminler açısından zengindir. Yulaf aynı zamanda iyi bir selenyum kaynağıdır. Aynı zamanda Selenyum, vücut için önemli bir antioksidandır, astım ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur, DNA tamiri ve özellikle kolon kanseri olmak üzere kanser riskini azaltır. Magnezyum, vücudun glukoz ve insülin salınımında görev alan 300’den fazla enzimin salınımı için gerekli bir mineraldir ve yulaf magnezyum için de önemli bir kaynaktır.
Çözünebilen Lifler İçerir
Yulafın kendi yapısında betaglukan isimli, suda çözünebilen bir lif bulunur. Betaglukan kolesterolün ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Betaglukan midenizde çözünür ve jel oluşumu meydana gelir. Bu jel yapı, midede ve ince bağırsakta safra asidini bağlayıp dışkı yolu ile dışarı atılmasını sağlar. Bunun sonucunda karaciğer, yeniden safra asidi üretmek için kandaki kolesterolü kullanır ve böylece LDL (kötü kolesterol) ve toplam kolesterol seviyesinde düşme sağlanır.
Güne kan şekeri dengeleyici özelliği olan yulaf gibi bir besinle başlamak gün boyunca kan şekeri kontrolünün sağlanmasına yardım eder. Tip 2 diyabetli bireylerde yulaftan zengin bir beslenmenin kan şekerini daha iyi dengelediği gözlenmiştir. Yulaf içindeki çözünür lifler barsak ve sindirim sistemine de yardımcıdır. Uzun süreli tokluk hissi yaratarak kilo kontrolünü de desteklemektedir.
KAHVALTI İÇİN TOK TUTAN OMLET
1 tam yumurta
2 yumurta beyazı
1 yemek kaşığı yulaf kepeği/ ezmesi
½ demet maydanoz
2 yemek kaşığı lor
Az tuz pul biber
Hepsini çırparak 1 tatlı kaşığı yağ ilave edilmiş tavada iki taraflı pişirin.